Kysyttävää?

Ohessa opiskelijoiden tekemiä kysymyksiä.

K: Onko Turun iltalukioon alaikärajaa?
V: Alaikäraja on. Turun iltalukio on aikuisoppilaitos, ja lukioon ikäraja on 18 vuotta. Perustellusta syystä rehtorin päätöksellä lukioon voidaan hyväksyä myös alle 18-vuotias. Peruskouluun on 16 vuoden ikäraja. Aineopiskelijoilla ei ole alaikärajaa. Yläikärajoja emme tunne lainkaan! Nuorin opiskelijamme on ollut 11-vuotias ja vanhin 92-vuotias.

K: Miten pääsen opiskelemaan Turun iltalukioon/verkkolukioon?
V: Tule käymään Turun iltalukiossa osoitteessa Eskelinkatu 4, 20100 TURKU. Ota mukaan todistus aiemmista opinnoistasi. Jos olet kiinnostunut verkko-opiskelusta ja asut toisella paikkakunnalla, saat kotiisi postitse materiaalin.

K: Mitä aineopiskelu maksaa?
V: Yhdelle kurssille osallistuminen maksaa 50 euroa, 2-5 kurssin suorittaminen maksaa yhteensä 100 euroa ja yli 5 kurssin yhteensä 150 euroa. Maksu on maksettava etukäteen verkkopankissa tai ilmoittautumisen yhteydessä kansliassa pankkikortilla tai  käteisenä. Myös luottokortti ja Visa Electron käyvät. Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautumisen peruuttamisesta pidätetään 15 euron toimistomaksu. Tutkintotavoitteinen opiskelu on maksutonta. Ylioppilaskirjoituksista peritään erillisiä maksuja.

K: Kuinka monta kurssia kannattaa opiskella yhdessä jaksossa?
V: Opiskelutahti on hyvin yksilöllinen ja riippuu opiskelijan elämäntilanteesta, aiemmista opinnoista jne. Useimmat opiskelijat ottavat 2-4 kurssia jaksossa.

K: Mistä saa kurssikirjoja?
V: Käytettyjä kurssikirjoja kannattaa tiedustella tuttavilta tai vanhoilta opiskelijoilta. Myy tai osta vanhoja kirjoja käyttämällä hyväksesi koulun ilmoitustaulua! Muista myös kirjastot, esim. Turun kaupunginkirjasto. Myös verkon kautta voi ostaa käytettyjä kurssikirjoja edullisesti. Toimiva palvelu on esimerkiksi huutonetti. Facebookissa on ryhmä Turun iltalukion kirjatori, joka on kelpo paikka myydä ja ostaa oppikirjoja ja muuta opiskeluun liittyvää tavaraa.

K: Voiko päivälukiolainen nopeuttaa opintojaan Turun iltalukiossa?
V: Voi. Päivälukiolaiset voivat tulla nopeuttamaan opintojaan aineopiskelijana.

K: Voiko verkko-opiskella käymättä kertaakaan Suomessa?
V: Kyllä voi. Verkko-opiskelijalle on tarjolla laaja valikoima verkkokursseja. Ylioppilaskirjoitukset on kuitenkin tehtävä toistaiseksi Suomessa.

K: Onko mahdollista saada mitään tukea opiskeluun, olen 18-vuotias?
V: Iltalukiossa opiskelua ei katsota kokopäivätoimiseksi, joten opintotukea ei saa. Turun opiskelijoiden tukisäätiö myöntää vuosittain harkinnanvaraisia apurahoja opinnoissaan hyvin menestyneille tutkintotavoitteisille opiskelijoille. Tutkintotavoitteinen opiskelija voi saada tietyin edellytyksin todistuksen VR:n ja Matkahuollon opiskelijakorttia varten.

K: Voiko samanaikaisesti suorittaa jonkin oppiaineen, esim. kielen, käymällä normaaleilla iltalukion tunneilla ja suorittaa esim. reaaliaineita verkossa?
V: Kyllä. Voi olla ns. sekaopiskelija. Ja voi hyödyntää myös verkko-opetusta.

K: Koska täytyy ilmoittautua kirjoituksiin? Kun kirjoittaa kahdessa osassa, kuinka paljon kursseja täytyy olla suoritettu, että pääsee kirjoittamaan ensimmäisen kerran?
V: Kirjoituksiin liittyvistä aikatauluista ilmoitetaan erikseen. Siinä aineessa, johon osallistuu, on oltava suoritettuna kirjallisiin kokeisiin mennessä pakolliset kurssit. Psykologiassa edellytetään kolmen kurssin suoritusta.

K: Montako pakollista ruotsin kurssia on iltalukiossa eli montako kurssia pitää käydä että pääsee kirjoittamaan? Entä miten on matikan laita?
V: Ruotsin kielessä on viisi pakollista kurssia. Lyhyessä matikassa on kuusi ja pitkässä kymmenen pakollista kurssia.

K: Haluaisin suorittaa pelkän pitkän matikan, lukio on suoritettu aiemmin lyhyellä matikalla. Voiko iltalukiossa suorittaa vain yhtä ainetta?
V: Yhdelle kurssille osallistuminen maksaa 50 euroa, 2-5 kurssin suorittaminen maksaa yhteensä 100 euroa ja yli 5 kurssin yhteensä 150 euroa. Maksu on maksettava etukäteen verkkopankissa tai ilmoittautumisen yhteydessä kansliassa pankkikortilla tai  käteisenä. Myös luottokortti ja Visa Electron käyvät. Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautumisen peruuttamisesta pidätetään 15 euron toimistomaksu.

K: Voiko 16-vuotias suorittaa joitakin kursseja odotellessaan 18 ikää, jolloin pääsee iltalukioon?
V: Hän voi tulla suorittamaan 10-luokkaa vastaavia kursseja.

K: Kahvihammasta pakkaa kolottamaan ja nälkä kurnii vatsassa ilta-aikaan. Mikä auttaisi?
V: Koulun ruokalassa toimii iltaisin kahvila Popina, josta voi ostaa välipalaa ja virvokkeita kohtuuhintaan.