BYOD (Bring Your Own Device) =

Tarvitset oman kannettavan tietokoneen lukio-opinnoissasi

Sähköisillä välineillä lukio-opinnoissa pystytään tukemaan ja syventämään oppimista nykyaikaisin keinoin. Sujuvat tietotekniset perustaidot ovat välttämättömiä myös jatko-opinnoissa ja työmarkkinoilla. Työtavat lähes kaikissa lukion oppiaineissa ovat muuttuneet siten, että tietokone on yhä useammin kursseilla työvälineenä, materiaali on digitaalisessa muodossa ja työskentely-ympäristönä käytetään sähköisiä oppimisympäristöjä. Samalla valmistaudutaan sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin.

Turun lukio-opiskelussa käytetään pääasiassa opiskelijoiden omia laitteita ja hyödynnetään langattoman verkon kautta saatavia opetuksen verkkopalveluita. Kannettavaa käytetään päivittäisessä työskentelyssä sekä koulussa että kotona, jolloin huomiota tulisi kiinnittää hyvien verkkoliitäntämahdollisuuksien lisäksi myös laitteen hyvään akunkestoon sekä tallennustilaan (mm. Abitti-ohjelmia varten). Koska kyseessä on opiskelijan oma laite, se voi olla mieltymysten mukainen ja opiskelijan tarpeisiin sopiva (Windows- tai Mac-kannettava). Tablet-laitteet eivät ole tällä hetkellä YO-kirjoituksissa tuettuja laitteita, joten niiden hankkimista ensisijaiseksi laitteeksi ei suositella, kuten ei myöskään ns. hybridilaitteiden hankkimista (esim. ChromeBook, Microsoft Surface Pro, Acer Switch Alpha 12).

Huomioitavaa liittyen omaan kannettavaan tietokoneeseen

- näytön maksimikoko 18’’ (kosketusnäytöt eivät yleensä toimi koejärjestelmässä)

- langattomaan verkkoon liittymismahdollisuus (WLAN-kortin tulee tukea sekä 2,4 GHz että 5GHz taajuuksia (802.11a/n/ac))

- langalliseen verkkoon liittymismahdollisuus (joko suoraan RJ45-verkkoporttiin tai erillisen RJ45 adapterin avulla)

- useampia USB-portteja, joista vähintään yksi USB-A tyyppinen (mahdolliselle RJ45-adapterille, Abitti-muistitikulle, mahdolliselle langalliselle hiirelle sekä kuulokemikrofonille, mahdolliselle virtalähteettömälle USB-C → USB3 adapterille)

- kuulokemikrofoniliitäntä (joko 3,5mm- tai USB-liitäntä)

- langallinen kuulokemikrofoni (bluetooth-malli ei ole sallittu YO-kokeissa)

- erillinen USB-muistitikku (väh. 8Gt, tarvitaan heti lukio-opintojen alkaessa)

 Turkulaisen lukion opiskelijana omalle koneelle voi ladata maksutta Microsoft Office -paketin (http://edu.turku.fi/tvt/microsoft-proplus.html)

 Ylioppilastutkintolautakunnan viimeisin ohjeistus opiskelijan tietokoneen hankkimisesta löytyy osoitteesta https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-hankinta/. Ylioppilaskokeen viralliset tekniset laitevaatimukset löytyvät lautakunnan sivuilta http://ylioppilastutkinto.fi > Määräykset > Yleiset määräykset ja ohjeet > Kokelaan tietokonetta koskevat ohjeet. Ohje päivittyy tutkinnon kehittyessä.

 Jos tarvitset lisätietoa, ota yhteyttä informaatikko Mikko Kaarmelaan. Hänen sähköpostinsa on Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 Iloa opintoihisi!